dissabte, 31 de gener del 2015


Bon dia!

A aquestes alçades de curs és oportú publicar en aquest blog un resum dels temes que hem estat tractant fins ara. L'objetiu és que tots i totes acompanyeu els apunts i les notes que preneu a classe amb imatges dels power points que us preparo.
A més a més, també hi ha un recull de la teoria que treballem perquè la pugueu afegir a les llibretes o la pugueu treballar a casa, per tots aquells que no agafeu notes a classe directament o us falti alguna part per completar.

Espero que us sigui útil! Començarem amb un recull sobre la prehistòria. 

LA PREHISTÒRIA

L'EVOLUCIÓ HUMANA


Entre els canvis físics de l'evolució humana, també és interessant veure com la mida dels cranis va anar canviant i evolucionant (la unitat "cc" significa centímetres cúbics de crani):





LES ETAPES DE LA PREHISTÒRIA
 
Recordem que la prehistòria es divideix en dues etapes: l'Edat de Pedra i l'Edat dels Metalls. En la primera etapa el material més utilitzat, però no l'únic, per fer tots els estris que s'utilitzaven era la pedra i en la segona etapa, els metalls com el coure, el bronze i el ferro comencen a agafar més importància. 
A la vegada, podem subdividir l'Edat de Pedra en dues etapes més: el paleolític i el neolític (tot i que de forma més concreta podem afegir una etapa intermèdia anomenada mesolític on es veu el pas d'una societat depredadora a una societat productora). Per comprendre aquestes dues etapes és interessant fixar-nos en el que significa cadascun dels conceptes:

"paleo": vell
"neo": nou                                                                                                    
"lític": pedra

Per tant, això vol dir que les dues etapes es coneixen com a "pedra vella" i "pedra nova".

Tal i com podeu observar a la següent imatge, durant el PALEOLÍTIC les activitats principals eren la CAÇA, la PESCA i la RECOL·LECCIÓ i a més a més, hem de tenir en compte que les famílies eren NÒMADES, és a dir, es desplaçaven d'un lloc a un altre per aconseguir l'aliment per subsistir i així es refugiaven en coves o en cabanes que construïen per a l'ocasió.



Una de les activitats que portaven a terme els homes del paleolític eren les PINTURES RUPESTRES. En aquestes representacions es pintaven cèrvols, mamuts, bisons, entre d'altres; és a dir, els animals que caçaven. Per altra banda, també es representaven escenes relacionades amb la fertilitat i la vida i, finalment, podem trobar simbolitzades escenes de caça i diverses mans, les quals encara s'estan estudiant i revisant per arribar a comprendre el seu significat.
S'ha de tenir en compte, però, que aquestes pintures formaven part d'un ritual màgic que d'alguna manera significava viatjar a un altre món, al "més enllà".


Una vegada al NEOLÍTIC, la imatge que teniu a continuació, les famílies s'assenten o es situen en un indret determinat i, a partir d'aquest moment, es transformen en SEDENTARIS, ja que ara no es veuen obligats a viatjar d'un lloc a un altre per aconseguir alimentar-se. Nosaltres, actualment, també som sedentaris. La raó per la qual s'hi transformen és perquè ara l'aliment l'extreuen de la terra i passen d'haver de caçar, pescar i recol·lectar a sembrar llavors per cultivar-les i domesticar els animals per extreure els recursos que necessiten d'ells. 
Així doncs, es converteixen en AGRICULTORS i RAMADERS.



CREENCES I ART

La Venus prehistòrica era una figura femenina que representava la fertilitat, la vida i la reproducció. Simbolitzava, a més a més, la importància i rellevància que tenia la dona en les societats prehistòriques, tenint en compte que sortien a recol·lectar, que treballaven els animals una vegada s'havien caçat i que s'ocupaven de preparar els aliments i tenir cura dels fills. 
Com que eren la representació del naixement dels fills, aquestes figures es representen amb els pits, els malucs i els òrgans genitals d'una manera molt marcada ja que mostren que estan en estat de gestació, és a dir, embarassades.



                                                                Venus de Willendorf

                                                                     Venus de Gavà

ELS MEGÀLITS

Els megàlits eren monuments construïts amb pedres grans amb la finalitat de convertir-se en llocs d'enterrament.

Menhir: es tracta d'una gran pedra dreta i plantada a terra. 


 Dolmen: diverses pedres en sentit vertical, i una o vàries que formen la coberta, en sentit horitzontal.


Cova dolmènica: semblant a un dolmen; en aquest cas, però, es pot entrar fins a l'interior ja que conté una cavitat.


INDÚSTRIA LÍTICA

Estris i instruments que es feien amb pedra.Vam veure diferents etapes que apareixen a continuació:

                                      OLDUVAIÀ

                                     
                                       ACHEULIÀ
 
                           
                                         MOSTERIÀ
                                       
                                          XATELPERRONIÀ
 

                                           AURINYACIÀ


                                           GRAVETIÀ
                                            

                                      
                                              SOLUTRIÀ

                                             MAGDALENIÀ
                                              
                                                   LÀMINES


                                                 BURINS I RASPADORS



                         
                                                     INDÚSTRIA ÒSSIA



Fins aquí aquest resum - esquema sobre la prehistòria. Quan acabem Egipte, serà el proper tema que publicarem en el blog.

Bon cap de setmana i recordeu que tots els que vulgueu disfressar-vos m'heu de dir quin personatge històric voleu ser i heu de començar a preparar la disfressa pel dijous 12 de febrer!!!