dimarts, 16 de desembre del 2008

Els llibres d'estil

Els llibres d’estil són unes publicacions fetes per diferents organismes- ja siguin institucions públiques com l'Ajuntament de Barcelona o mitjans de comunicació com ara el diari Avui, El nou 9 o el llibre d'estil de TV3. Aquests llibres estan encarats a mostrar la base lingüística de la llengua del nostre país i contenen totes les normes d’ortografia, gramàtica o vocabulari, entre d’altres, que caracteritzen el català. De la mateixa manera, tota la informació que s’hi dóna té la finalitat d’arribar a tots els usuaris possibles per fer del català la llengua d’ús habitual.
Dins el treball que hem elaborat per a l'assignatura i centrant-me en l'anàlisi del llibre d'estil de l'Ajuntament de Barcelona, m'agradaria fer esment a un dels apartats que no apareix en d'altres i que és el del tractament protocol.lari a diverses personalitats, per exemple, del món de la política.
A grans trets sabem que ens podríem referir a regidors municipals, a alcaldes, passant pel president de la Generalitat fins a arribar a un eurodiputat, per exemple. Alguna de les clàusules protocol.làries utilitzades per algun dels casos podrien ser les d'Excel.lentíssim o Il.lustríssim, per referir-nos per exemple a presidents. En aquests casos tindríem en compte que aquestes qualificacions, escrites correctament, han d'anar amb majúscules mentre que, si fem referència a algú altre quan ens adrecem a ell o a ella amb el tractament de vostè, per exemple en el cas de senyor (sr.) o senyora (sra.), no haurien d'anar amb majúscula sinó que s'escriurien en minúscula ja que no estaríem davant de tractaments protocol.laris.