dissabte, 11 d’abril del 2015

Benvinguts de nou al blog d'història!!!

Després d'uns dies de vacances, encetem l'últim trimestre del curs amb el tema que hem obert aquesta setmana: les civilitzacions de Grècia i Roma.
A continuació us explico els deures que heu de portar fets pel proper dijous 16 d'abril.


*Exercici 1: teniu una imatge i un text que heu de comparar per mitjà d'unes preguntes. Copieu les preguntes i les respostes a les vostres llibretes i el proper dijous ho corregirem tots junts a classe només començar.

També heu d'imprimir el text i la imatge i els enganxeu a la llibreta perquè, a continuació, contesteu totes les preguntes a sota.


TEXT

Zeus, el pare dels déus, irritat per la dolenteria de la humanitat, la va voler exterminar. Perquè s'ofegués, va fer que caigués una gran pluja sobre la Terra. Només dues persones van ser considerades justes: Deucalió i la seva dona, Pirra, els quals, avisats a temps pels déus, van poder construir una barca i s'hi van refugiar amb tot el que calia. 
Van surar amb la seva embarcació durant nou dies i nou nits, mentre l'aigua cobria tota la Terra. Quan va deixar de ploure i les aigües es van retirar, Deucalió i Pirra van desembarcar al Parnàs i van oferir un sacrifici a Zeus. Aquest, complagut, els va oferir el compliment d'un desig, i Deucalió i Pirra van demanar-li de tornar a tenir companys i companyes.
Zeus els va dir que es tapessin el cap i llancessin els ossos de la seva mare cap endarrere. Deucalió i Pirra van entendre que la seva mare era la Terra, així que van començar a agafar pedres i les van anar tirant per damunt de les seves espatlles. De cada pedra que tirava Deucalió naixia un home, i de cada pedra que llançava Pirra, una dona.
Fill de Deucalió va ser Hel·len, que es va casar amb la nimfa Orseis. Dos dels seus fills, Dorus i Èol, i un dels seus néts, Ió, van ser els pares de les nissagues gregues.

Preguntes sobre el text:

-Com explicaven els grecs l'origen dels homes i de les dones de la seva època? Per què?
-Què és el que vol explicar la font que acabeu de llegir?
-Per què els grecs es coneixen també amb el nom d'hel·lens?


IMATGE

                                 
                          Deucalió i Pirra, pintura de Peter Paul Rubens, 1636-1637 (s. XVII).

 (Si no veieu bé la imatge, teniu el títol i el pintor per poder-la buscar en un llibre o per internet i ampliar-la).

Preguntes sobre el quadre:

-Descriu aquest quadre.
-Podries comparar-lo amb el text que has llegit anteriorment? Si és així, quins aspectes del text creus que apareixen en el quadre?
-Hauries pogut entendre el que explica el quadre sense conèixer el relat del qual parla? Justifica la teva resposta.
-Creus que és important conèixer els fets històrics que han succeït per comprendre les fonts que han arribats fins als nostres dies? Per què?



 *Exercici 2: us adjunto un mapa mut de la civilització grega que heu d'omplir amb totes les regions de l'antiga Grècia. Heu d'imprimir aquest mapa, omplir-lo situant les polis gregues de les quals parlàvem a classe i entregar-me'l aquest proper dijous 16 d'abril. Podeu buscar informació sobre la seva situació en llibres, online o on vulgueu.



 (Aquest mapa està tret de google imatges. Si algú no el vol imprimir d'aquí perquè pot quedar borrós ja que l'he ampliat, el podeu descarregar d'internet mateix i entregar-me'l).



RECORDATORI: per les persones que encara no m'heu entregat el mapa mut sobre Egipte, recordeu que el vull per aquest dijous 16 d'abril també.

Per a qualsevol dubte, podeu posar un comentari en aquesta entrada o em podeu enviar un mail. Teniu el meu correu electrònic en alguna de les entrades que hi ha en aquest blog.

Bon cap de setmana i fins dijous...puntuals a classe!!! :)